Verslag Moustache Classic

 

De laatste rally van het jaar is voor ons de Moustache classic met als startplaats Bocholt in Belgie. Blijkbaar een rallygek dorp want er starten wel meer rally’s vanuit Bocholt, ook moderne rally’s.

Vrijdagmorgen sneeuwt het nog, maar volgens de website gaat de rally altijd door. Logisch eigenlijk, want ook deze weersomstandigheden horen erbij. In de loop van de dag wordt de sneeuw minder en de wegen worden schoongereden. Vrijdagavond al naar Riny en Rieta gereden, onze partners in crime wat rallyrijden betreft. De volgende morgen om kwart voor 6 op!!! Je moet wat overhebben voor je rally. Onderweg kom ik erachter dat ik de inschrijfpapieren op tafel heb laten liggen. Gelukkig waren we nog niet zo ver, dus omgedraaid en de papieren opgehaald. Riny en Rieta zijn verder gereden, want die moesten ook eerder starten. Eenmaal aangekomen in Bocholt, naar de startlocatie waar de documenten afhandeling snel verloopt. Even een ontbijtje genuttigd, prima verzorgt zonder overbodige luxe. We moeten tot half 11 wachten tot we mogen starten, maar eindelijk is het dan zo ver. Het eerste deel is bolletje-pijl, wordt in Nederland alleen gebruikt bij verbindingsroutes, maar hier is dat anders. De afstanden staan er niet tussen, dus je moet zoeken en doorrijden net zo lang tot je de juiste situatie tegenkomt. Dat valt niet mee en gelukkig hebben we de, achteraf gezien, foute letters op een papiertje geschreven en niet op de kaart anders hadden we hier al strafpunten opgelopen. Ook het regelmatigheidtraject valt niet mee, want in de Balmoral zit geen tripmaster. De Balmoral is natuurlijk niet zo geschikt voor de rally’s als de rode mini, maar daar zijn de remmen nog van kapot. Het 2e traject is ingetekende lijn met een aantal leuke lusjes die je zo kort mogelijk moet rijden. De wegen zijn trouwens goed te doen, maar af en toe wel verraderlijk glad door sneeuwresten. Oppassen dus.

Via bol-pijl, pijlen-kortste-route en punten-kortste-route komen we bij de lunch. Lekker warme soep met stokbrood. Het is vandaag koud en ook de mini is moeilijk warm te krijgen. Na de soep weer verder met bol-pijl. Al meteen vanaf de start gaat het verkeerd. We denken een goede situatie te hebben en de daarop volgende situatie klopt ook, maar de daaropvolgende situatie niet. We rijden een paar keer terug en proberen alle mogelijkheden uit, maar geen van alle kloppen. Ik rij iets verder terug en wat blijkt: daar is precies dezelfde situatie met ook precies hetzelfde bewegwijzeringbord. Het is om gek van te worden dat we daar de fout zijn in gegaan, maar nu klopt het allemaal wel. Een half uur te laat komen we bij de volgende TC. De rest gaat redelijk voorspoedig, alleen het tempo ligt bij ons te laag. Sneeuw en zomerbandjes gaat niet echt samen. Als we bij ons 4-uurtje aankomen, hangt daar de uitslag van het eerste deel: 0 fouten en wat tijdstraf!! Prima begin, maar het 2e gedeelte zal een stuk minder zijn. Als laatste auto vertrokken we bij deze pauze. Het laatste deel is donker en ook gladder en ik zie niet goed in het donker en mijn navi vindt gladheid ook niet prettig, kortom het werd moeizaam. We zijn niet meer goed geconcentreerd, maken fouten en we komen niet meer op tijd bij een TC.

Te laat komen we bij de finish, maar we zijn gefinisht en daar zijn we blij mee. Het diner smaakt uitstekend en we wachten nog even op de einduitslag. 10e bij de Youngtimers en 41e algemeen en achteraf horen we dat Margriet beste dame is bij de Youngtimers. We zijn dus best tevreden. Riny en Rieta doen het erg goed bij de Classics: het laatste deel winnen ze en eindigen op een 14e plaats bij de Classic en 25e algemeen. Dat te bedenken dat iedereen in de zelfde klasse rijd: geen aparte toer of sportklasse, dus iedereen dezelfde moeilijkheidsgraad. Ook de youngtimers. We gaan naar huis en uiteindelijk om 23.30 komen we thuis aan. Een lange, vermoeiende maar leuke dag. Deze rally staat volgend jaar weer op de kalender.

Die kalender is zo goed als klaar, maar daar horen jullie binnenkort meer van.