Verslag Nacht om de Lange Jan

 

17 november staat de Nacht om de Lange Jan, kortweg de NOL, op onze rallykalender. Voor onze een nieuwe rally georganiseerd door een voor ons bekende rallyclub: de AMAC dus, de club waar we lid van zijn.

De startplaats is Amersfoort, dus lekker dichtbij. Het is koud maar droog en de parkeerplaats loopt langzaam vol. De NOL start om half 2 ’s middags en dat is wat raar als de rally de nacht om de Lange Jan heet en ’s middags begint, maar door steeds moeilijker te verkrijgen vergunningen voor een nachtrit is deze de laatste jaren vervroegd. Prima vindt ik, want een nachtrally is niets voor mij.

Het eerste gedeelte is visgraat en dat gaat meteen al fout. Volgens ons klopt de visgraat niet en we rijden de hele visgraat 3 keer en nog komen we er niet uit. Dan maar naar het volgende punt om daar aan pijlen-kortste-route te beginnen. We hebben er flink de pest in en komen een half uur te laat bij de TC aan. Balen, maar we rijden nog en het kan alleen maar beter worden. Maar het valt niet mee: er is veel op de kaart weggepoetst en pijlen staan dwars door het weiland en op wegen die er niet zijn. Veel herconstructies en dat gaat deze keer niet makkelijk. Het volgende deel is ingetekende lijn met barricades. Een leuk systeem vinden we en dit gaat iets beter. Toch zijn we bij alle TC’s te laat en bij de pauze TC zijn we 3 kwartier te laat. 10 voor 7 komen we binnen en 1 over 7 zouden we weer vertrekken … zonder eten. Dus heeft Margriet maar even vriendelijk aan de organisatie gevraagd of we even rustig mogen eten, want het moet natuurlijk wel leuk blijven. Wel jammer dat Riny en Rieta, onze mini-rally-vrienden, de gelegenheid niet krijgen en meteen weer weg moeten zonder eten. Om half 8 vertrekken we weer voor het laatste deel. Het regent een beetje en het zicht is zeer slecht. Op een gegeven moment zie ik zelfs bijna een einde weg situatie over het hoofd en met slippende banden kom ik tot stilstand. Ja, dan is het wel even stil in de auto. Ook stempels zijn slecht te zien en ik moet een paar keer flink remmen om de stempel niet voorbij te rijden. Gelukkig valt het 2e gedeelte mee en komen we zonder grote problemen bij de finish. Daar staat ons een broodjesbuffet te wachten. Riny en Rieta zijn al een uur binnen en hebben natuurlijk al gegeten, want die hebben bij de tussenstop niets gehad. Nadat iedereen gefinisht is krijgen we de uitleg uitgereikt. Het lijkt wel of we op een andere planeet hebben gereden, want ook met uitleg snappen we sommige delen niet. Maar we zijn flink moe en geradbraakt om nog verder te kijken. Morgen zullen we wel gaan kijken. We wachten nog even op de voorlopige eindstand en zien dat we 29e zijn geworden van de 58. Precies in de middenmoot.

Als we de volgende dag de uitleg bekijken snappen we er nog niet veel van. Ook de visgraat is niet duidelijk. Toch maar eens een mailtje naar de organisatie sturen.

Onze volgende rally is in Belgie: het ATM waar meer dan 200 auto’s aan meedoen. Het wordt de 5e keer dat we mee doen, het zal dan wel een leuke rally zijn als we al voor de 5e keer meedoen.