Verslag Classic Bryghia: een rally in België is altijd leuk

Een week naar de Gelderse Vallei rit is de volgende rally alweer aan de beurt: de Classic Bryghia met als startplaats Ardooie in België, vlak bij de Franse grens. Vrijdag nog even naar de garage geweest, omdat de mini bij het remmen naar links trekt. We hebben nieuwe banden onder de mini en het blijkt dat de uitlijning helemaal verkeerd staat: de mini heeft Charlie Chaplin voeten. Ook dit wordt vakkundig verholpen door 7 Heaven Classic.

Om vijf uur kunnen we richting in hotel in Frankrijk, maar we hebben veel moeite om ons langs Antwerpen te persen. Voorbij de Kennedytunnel is alle file opgelost. Om acht uur zijn we bij het hotel, waar onze vrienden al zitten te wachten. Daarna heerlijk gegeten bij Buffalo Grill en met een lekkere cocktail als toetje rollen we in bed.

De wekker gaat al weer veel te vroeg, maar we sleuren ons uit bed want onze leuke hobby staat te wachten. Na het ontbijt naar Ardooie vertrokken. Bij de startlocatie moeten we eerst de technische keuring ondergaan. Verbandtrommel, gevarendriehoek en vestjes zijn allemaal aanwezig. Deurstickers niet, want die krijgen we pas na de keuring. Ook de stickers en schildjes op de auto geplakt en dan begint het wachten. We moeten namelijk twee uur wachten en dat is veel te lang. Maar eindelijk mogen we van start.

We beginnen rustig met bol-pijl. Nou ja rustig, in België heb je geen rustige rally's want het tempo ligt hier een stuk hoger dan in Nederland. Hier is dat (nog) geen probleem. Dit hoge tempo leent zich niet voor ingewikkelde herconstructies en die krijgen we dan ook niet. Wel veel bol-pijl afgewisseld met kaartstukken. Maar vergis je niet: bol-pijl in België is een volwaardig kaartleessysteem en je moet heel goed opletten. Over het algemeen gaat het eerste deel goed, maar vlak voor de lunch rijden we toch ergens fout en pakken zo elf minuten straftijd op. De lunch is het bekende stokbroodje met ham en kaas en daarna is het weer wachten tot we weer verder mogen. Lang wachten, want hier hebben we ruim een uur pauze. Dit mag wat ons betreft een stuk korter.

Het tweede deel is een lekkere mix van bol-pijl en verschillende kaarten, overgoten met een lekker tempo en afgemaakt met heerlijke wegen om over te rijden. Deze mix smaakt voortreffelijk en we zitten er hard op over na te denken om volgend jaar meer rally's in België te gaan rijden. Het hogere tempo, het minder moeilijk kaartlezen en de schappelijke prijzen smaken wat ons betreft naar meer. We leren ook steeds meer mensen kennen en dat is natuurlijk ook leuk. Toch gaan we in het tweede deel ook weer op bol-pijl de fout in, maar dat mag de pret niet drukken.

Na het tweede deel mogen we weer even bijkomen. Alle deelnemers worden op een plein in Ieper geparkeerd en we mogen even een drankje drinken.

Na deze korte pauze weer verder met het derde deel. Het routeboek loopt tot TC 19 en we denken dat we er al zijn. Maar de tijdkaart gaat door tot TC 22 en inderdaad bij TC 19 krijgen we nog een aanvullende routeboekje. De tijdkaart is trouwens verdeeld in vakken en je vult de letters van TC naar TC in. Ben je de TC gepasseerd dan krijg je een stempel en moet je de letters in het volgende vak opschrijven. Dat is vragen om fouten en dat gebeurd ook bij ons. Gelukkig zijn we niet de enige, want we horen van meer mensen dat ze deze fout maken. Het derde en vierde deel gaat verder zonder problemen en uiteindelijk finishen we om 21:30. Dan moeten we nog eten. Dat komt goed uit want we scheuren van de honger. We scheppen zelfs een tweede keer op, zo lekker is het. De voorlopige uitslag laat niet lang op zich wachten en we blijken 25e bij de oldtimers en 46e algemeen geworden te zijn. Niet gek als je bedenkt dat er in België geen verschil is tussen sportklasse en toerklasse. Moe en voldaan rijden we terug naar het hotel waar we nog even met z'n vieren onder het genot van een biertje de rally napraten. Het blijft een belevenis, een rally rijden in België.

De volgende rally is al weer snel: op 26 april rijden we Venniper Koninginnerit. Een voor mij heel bijzondere rally. Ik ben namelijk opgegroeid in Nieuw Vennep en heb jaren langs de kant staan kijken als de auto's daar binnen komen. Er zal veel familie bij de finish staan, dus dat wordt leuk!!