Verslag Mini Ronde Flandres Artois 2011

20-21 augustus 2011 - Mini Ronde Flandres Artois

Verslag Mini Ronde Flandres Artois

Het weekend van 20 en 21 augustus is het weer zover: ons jaarlijks uitstapje naar Frankrijk, de Mini Ronde Flandres Artois. We hebben de MRFA deze keer midden in onze vakantie gepland. Een week ervoor in het Loiredal en een week erna in Frans Vlaanderen. Dit jaar doen er erg veel auto’s mee: het maximum en dat is 50. Niet alleen mini’s zoals de naam doet vermoeden, maar ook andere types, oldtimers en ‘bijzondere auto’s’ zoals de Porsche en de Mazda MX5. De sfeer aan de start is gemoedelijk. Wij zijn onze inschrijfpapieren vergeten, maar dat is geen probleem. We zijn om 9 uur aanwezig, maar de breefing is pas om 11 uur!. Vervelen doen we ons niet echt, want we starten vanuit een leuk strandplaatsje Wimereux.
Om 12 uur is het eindelijk zover: we mogen starten. De route is net als de voorgaande jaren weer prachtig. Kleine wegen, veel bochten en verrassend veel heuvels. Ik dacht dat het hier vlak was, maar dat blijkt zeer zeker niet zo te zijn. Het gaat redelijk goed en om half vier zijn we in Arques. Normaal ga je dan naar je hotel om in te checken, maar wij kwamen vanaf de camping, dus dat was niet nodig. Om half zeven (!) kunnen we terecht bij de Mairie voor een hapje en een drankje. De plaats Arques is al een paar jaar de finishplaats voor de MRFA en de burgemeesteres vond het een keer tijd om de prettige samenwerking tussen Francois, de organisator, en de gemeente Arques te beklinken met een drankje. Een leuk idee vonden wij. De burgemeester was zeer verbaasd dat er zelfs Hollanders meededen. ?Ja, wij zijn zo gek om dat te doen. A votre santé!! Na dit drankje en hapje gaan we weer eten. Tijdens het eten wordt er door enkele equipes stevig bier gedronken. In onze ogen een hele slechte combinatie, als dat maar goed gaat. Als organisatie blijf je altijd verantwoordelijk voor dingen die niet goed gaan tijdens de rally.
De avondetappe valt ons erg zwaar. Het eerste gedeelte gaat nog goed, maar toen kregen we drie visgraten te verwerken en dat lukte ons niet, omdat het pikdonker is en je geen enkele zijstraat kan zien. Dan maar door naar een regrouppunt en vandaar de route maar weer verder rijden. We balen ontzettend, want een top notering zit er nu niet meer in. En we wilden dit jaar nog wel heel goed presteren.
’s Morgens worden we door Francois aangesproken: waar we gisterenavond waren. Hij was stempelpost ergens midden in het visgraatgedeelte. Het blijkt dat er slecht vier of vijf equipes zijn die de visgraat goed hebben gedaan. Gelukkig voor ons. Maar we krijgen ook te horen dat er problemen onderweg waren met omwonenden. Die waren het zat om iedere keer toeterende mini’s langs hun huis te krijgen. Er waren namelijk gedeeltes waar je drie keer een stempel moest halen. Het komt zelfs tot een handgemeen en dat verdient deze rally niet. Erg jammer. In mijn ogen is dit veroorzaakt door half dronken equipes. De gene die problemen kreeg heeft juist niet gedronken en dat maakt het extra zuur.
Na het ontbijt gaan we vol goede moed verder. Het zondaggedeelte vormt geen problemen en de visgraat gaat ook goed. We finishen bij een parkeerplaats waar ook een tuningshow is. Altijd leuk om andere auto’s te bekijken, maar sommige mensen hebben een hele andere smaak (lees lelijk) dan ik.
Na het alweer voortreffelijke eten begint Francois aan de prijsuitreiking. Tot onze verbazing blijkt dat we het helemaal niet zo slecht hebben gedaan: zaterdag overdag 4e, zaterdagavond 13e en zondag 2e wat een 7e eindplek betekend. Daar hadden we echt niet meer op gerekend!. Men vindt het blijkbaar nog steeds erg leuk dat er een paar van die maffe Hollanders naar Frankrijk komen om een rally te rijden, want we krijgen een luid applaus. Erg leuk. Als de nummer 1 plaats is uitgereikt krijgt Francois een daverend applaus en dat heeft hij ook verdient. Want wederom, net als vorige jaren, zat deze MRFA weer heel goed in elkaar. Het ontvangst, de wegen, de puzzels, de diners, het ontbijt, alles is tot in de puntjes verzorgt en iedereen krijgt een prijs na afloop. Als men bedenkt dat deze rally slecht € 80,00 kost en door een handjevol mensen wordt georganiseerd begrijp je wat voor een wereldklus dit moet zijn geweest. Vandaar het daverend applaus! Dat beloofd wat voor volgend jaar, want dan is het al weer de 5e keer, een jubileum dus en wij zijn zeer zeker weer van de partij. Hopelijk kunnen we nu mee doen aan de top.

Onze volgende rally is 4 september: de Oosterschelderit en het hele FaBo Rally Team staat aan de start.

Groeten namens het FaBo Rally Team,
Richard en Margriet Faas