Verslag Stelling van Amsterdam Rally: lekker hoor

Het is alweer meer dan een maand geleden dat we een rally hadden gereden, dus het werd wel weer eens tijd dat we de wei in gaan. We hadden ons ingeschreven voor de Stelling van Amsterdam Rally, een voor ons nieuwe rally en we zijn benieuwd. Een kleine week voor de start worden we er nog even op attent gemaakt dat we nog niet betaald hadden. Dat gebeurt ons (bijna) nooit en snel betalen we om toch nog mee te mogen doen.

Zaterdagochtend dienen we al om half negen bij de start te zijn. De startplaats is een restaurant bij Velserbroek, een mooie locatie. eerst bekijken we even de goed gevulde goodiebag met een rallyschildje en een rallysticker met, hoe leuk is dat, een mini erop.

Na het stickers plakken hebben we nog even tijd voor een bakje koffie en briefing met daarin de instructies van Joep Wanders, de uitzetter.

Hierna hebben we nog even tijd om te kijken bij auto's die onder de startboog door gaan. Eerst de sportklasse, dan de comfortklasse. Een klasse voor modernere auto's. Daarna is de tourklasse aan de beurt. Sommige auto's rijden we heel stoer en hard over de parkeerplaats en we hopen dat ze dat tijdens de rally niet doen want anders krijgt de organisatie volgend jaar problemen met het verkrijgen van de vergunningen.

Het eerste deel is pijlen kortste route. We zijn behoorlijk scherp deze morgen, want de meeste instinkers zoals doorgetrokken bermlijnen zien we niet over het hoofd. Dit stuk voert ons langs Zaandam naar Geuzenveld in Amsterdam. Daarna gaan we de snelweg op voor een verbindingsroute van ruim 40 kilometer!! Daar worden we niet heel vrolijk van. Als we verder in het routeboek kijken zien we dat we bij afslag 10 van de A1 eraf moeten. Dat houd in dat we bijna weer thuis zijn!! Wij en de overige deelnemers vinden het zeker niet leuk omdat we allemaal in een file terecht komen. De A1 na afslag 10 is namelijk afgesloten. Hoe verzinnen ze het!!

Na het stuk snelweg gaan we de polder van Eemnes in om via grensbenadering bij TC3 aan te komen. Hier komen we, ondanks de file, net op tijd aan. We houden nog twaalf seconden over. Na dit deel krijgen we punten vrije route en komen we in rap tempo bij de lunchlocatie aan: het ANWB test circuit in de Flevopolder. Hier moeten we eerst een testje doen over een glibberig parcours. Erg leuk om te doen. De bogey time is 50 seconden en dat halen we net niet: twee seconden te laat. Maar wel leuk.

Na de goed verzorgde lunch met soep, kroket en broodjes kunnen we nog een uur wachten. De overige deelnemers hebben blijkbaar meer last gehad van de file. Het middag deel begint met ingetekende lijn met barricades. altijd leuk om een constructie om de barricade te bedanken, maar deze keer zien we een heel klein weggetje over het hoofd, waardoor we een veel te lange omrijdconstructie bedenken met twee fouten als gevolg. Mmmm jammer, want we hadden we een goed gevoel bij het ochtenddeel. Maar vol goede moed gaan we weer verder met het volgende verbindingstraject. Nu gaan we over de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Leuk gezicht zo'n hele rij klassiekers over die dijk. In West Friesland aangekomen gaan we weer verder met grensbenadering en pijlen kortste route. Het fietsje langs de weg, wat dus aanduid dat het een fietspad is zien wij niet over het hoofd, maar een hele rij auto's voor ons wel. Een Landrover die achter ons rijd, kijkt vertwijfeld naar ons, waarom wij toch rechtsaf gaan. Ze duiken meteen weer in het routeboek om te kijken of ze wat over het hoofd hebben gezien. Grappig. Of ze ons achterna gekomen zijn weten we niet, want daar hadden we even geen tijd voor. En zo komen we na drie kaarten met pijlen kortste route bij de finish aan. We mogen weer onder de boog door en de organisatie staat klaar om een praatje met iedereen te maken. Hoe we het vonden, nou erg leuk kunnen we wel zeggen. Lekker gereden, alles was prima verzorgt. Niet te veel instinkers, maar net genoeg.

Na de finish nemen we een biertje. Dit blijkt bij de prijs inbegrepen te zitten. Na een half uur wordt de tussenstand na het ochtenddeel opgehangen. We staan netjes derde, maar het middagdeel ging wat minder, dus we zullen nog wel wat zakken.

Als snel kunnen we eten: aan de ene kant salades en patat, aan de andere kant vlees van de barbecue. De sfeer is gemoedelijk en het eten smaakt prima. Even  later wordt de eindstand opgehangen. We zijn uiteindelijk vierde geworden en daar zijn we heel tevreden mee. We hebben het vandaag naar ons zin gehad en ik denk dat we deze rally volgend jaar nog wel een keer gaan rijden.

Onze volgende rally is al snel: 6 juni rijden we de 6 Uren van Breda.